Ouderportaal
Lucas van Leyden
Openbare basisschool

Wereldoriëntatie

De wereld ontdekken. Weten welke fascinerende plaatsen er op de wereld te vinden zijn, begrijpen hoe regen ontstaat, hoe elementen van een ecologisch systeem op elkaar ingrijpen, hoe mensen in de Middeleeuwen leefden, hoe zonnecellen werken. Al dit soort zaken komen aan de orde bij de vakken die vallen onder de overkoepelende term wereldoriëntatie.

 

Op de Lucas van Leyden wordt al bij de kleuters veel aandacht besteed aan deze vakken, uiteraard op een bij de leeftijd passend niveau. Er is veel ruimte om zelf dingen te ontdekken, te experimenteren met materialen, zoals het ontdekken welke materialen drijven of juist zinken. In het voorjaar zijn er kikkervisjes in de klas en we brengen onder andere een bezoek aan de kinderboerderij. Het is prachtig om met de kinderen dit soort dingen te ervaren.

 

Naarmate de kinderen ouder worden, wordt er steeds meer methodisch gewerkt. De kinderen krijgen les uit boeken over aardrijkskunde (waaronder topografie), geschiedenis, natuur en techniek. Veel methodes bieden ondersteuning via het digibord, zodat de lessen door middel van allerlei filmpjes visueel ondersteund kunnen worden en de wereld de klas in wordt gehaald.

 

Alle groepen gaan minstens een keer per jaar op bezoek bij een van de geweldige musea die Leiden rijk is. Ook zijn wij een Goede Vriend van het Technolab. Daardoor maken de kinderen op diverse manieren kennis met de uiteenlopende aspecten van techniekonderwijs. De ene groep maakt een eigen pretpark, de andere groep probeert een misdrijf op te lossen als echte CSI-agenten. Binnen de school wordt ook aan techniek gewerkt: de Techniektorens bieden veel mogelijkheden voor experimenten met techniek, van groep 1 tot en met groep 8.

 

Schoolwebsite door SchouderCom
Cookies voorkeuren