Ouderportaal
Lucas van Leyden
Openbare basisschool

Verlof

De leerplichtwet houdt in dat kinderen verplicht worden om naar school te gaan. Het klinkt heel zwaar, maar je moet het zien als recht op onderwijs hebben. Kinderen in Nederland zijn leerplichtig vanaf hun vijfde verjaardag, maar in de praktijk gaan vrijwel alle kinderen vanaf het moment dat zij vier worden naar school. Dat raden wij ouders ook sterk aan. 

 

Sinds 2007 geldt de volledige leerplicht tot 18 jaar voor jongeren die geen startkwalificatie hebben gehaald (een diploma op minimaal MBO-niveau 2 of minimaal Havo of VWO).

 

Als uw kind leerplichtig is, moet het alle schooldagen naar school. Als u uw kind een dag niet naar school wilt laten gaan, dient u hiervoor tijdig verlof aan te vragen (“verzoek vrijstelling schoolbezoek”). 

Een formulier hiervoor kunt u afhalen bij de conciërge. De directie besluit binnen twee weken of de vrijstelling kan worden verleend. Bij aanvragen van langer dan een week vindt hierover overleg plaats met de leerplichtambtenaar en kan de aanvraag daardoor langer duren.  

De gronden voor verlof zijn vastgesteld in de Leerplichtwet. U kunt een beroep doen op overmacht/gewichtige omstandigheden, godsdienstverplichtingen en verlof i.v.m. de werkzaamheden van een ouder.

Uitgebreidere informatie kunt u vinden op de website en op de website van Leerplicht

Uitgebreide informatie staat in ons  Verzuimprotocol

Schoolwebsite door SchouderCom
Cookies voorkeuren